ÖNSÖZ

Bu kitabın yazılmasına neden olan ve yazarların hem fikir olduğu husus “Siber Güvenlik” sektörünün Türkiye’de çok popüler olması değil, “Siber Güvenlik” alanında çalışacak ve çözüm üretecek insanlara ülke olarak her geçen “saniye” daha çok ihtiyacımızın olması gerçeğidir.

Türkiye’de “Siber Güvenlik” kavramı herhangi bir yerde dile getirildiğinde peşi sıra telaffuz edilen kavram “Kritik Altyapılar”dır. Tabi ki kritik altyapılar siber güvenlik açısından en önemli ve vazgeçilemez alanlardır, ancak unutulmaması gereken çok önemli bir husus da siber güvenliğin en zayıf halkasının insan olduğu gerçeğidir. Bu gerçekten hareketle, ülkemizdeki siber güvenlik bilgi, bilinç ve farkındalık seviyesinin yükseltilmesi amacıyla bireyden başlayarak sürekliliğini koruyan bir eğitim sistemi büyük önem arz etmektedir. Dünyadaki gelişmiş pek çok ülkede artık okuma yazma (alfabe) eğitiminden hemen sonra programlama ve kod yazma eğitimi ve devamında ise siber güvenlik eğitimi verilirken ülke olarak bizim buna kayıtsız kalmamız kabul edilemez.

Ayrıca, teknoloji üreten ve teknolojiyi yoğun olarak kullanan tüm devletlerin siber ordular kurarak hem savunma hem de saldırı pozisyonu alması, kendi teknolojisini üretme noktasında bireysel çabalarla ilerlemeye çalışan ülkemiz için kaygı verici bir durum olmasının yanı sıra bu alanda acilen eğitim odaklı çalışma ve projelere yön vermemiz gerektiğini vurgulayan da önemli bir gelişmedir.

Bu kitap, siber güvenlik alanında bilgilenmek ve kariyer yapmak isteyenler ile bu alana ilgi duyan meraklıları için iyi bir başlangıç ve yola çıkış kitabı olarak düşünülerek hazırlanmıştır. Şu anda elinize almış olduğunuz bu kitabın siber güvenlik alanında kariyer yapmak isteyen gençlere yol gösterici olması ve aynı zamanda siber güvenlik alanında çalışanlar içinse bir referans kitabı olmasını ümit ediyoruz. Ayrıca bu kitapta, siber güvenlik alanındaki doktorasını Avustralya’nın Charles Sturt Üniversitesi’nde yapan ve Amazon.com’da siber güvenlikle alakalı “Best Seller” olan pek çok kitabın sahibi ve öncesinde Microsoft Global Siber Güvenlik Mimarı iken halen dünyanın en büyük bankalarından Standard Chartered Bank Siber Güvenlik Direktörü olarak görev yapan Dr. Erdal Özkaya’nın dünyanın önde gelen büyük şirketlerine siber güvenlik alanında vermiş olduğu eğitim ve danışmanlık konularının kavramsal çerçevesini, A.B.D.’de Penn State Üniversitesi’nde bilgi sistemleri alanında yüksek lisans yapan ve “VoIP Security” alanında yüksek lisans tezi bulunan ve halen Jandarma Genel Komutanlığı’nda görev yapan Raif Sarıca’nın global siber güvenlik literatür çalışmaları ile uluslararası siber güvenlik standartları araştırmalarını, son olarak siber güvenlik ile adli bilişim alanında ondan fazla ülkede eğitim ve danışmanlık hizmeti veren, Selçuk Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği yüksek lisansı yapmış olan, NATO, UN, OSCE, INTERPOL, EUROPOL, The European Council, EC|Council, InfoSec Global, Logical Operations gibi pek çok uluslararası kurum ve kuruluş için eğitmenlik yapan Şükrü Durmaz’ın çeşitli deneyimlerine ait bilgileri bulacaksınız. Yaşayan ve zamanla gelişen bir eser olmasını dilediğimiz bu kitabımızla ilgili herhangi bir geri bildirim yapmak isterseniz bu sayfadan bize ulaşabilirsiniz.

Bu kitabın oluşmasında katkısı bulunan başta kitabın kapağını ve grafiklerini hazırlayan sevgili Suphi Tekşut’a, Buzdağı Yayınevi sahibi sayın Mehmet Çelik ve ekibine, DIFOSE ekibinden Faruk Dinç, Yılmaz Çetinkaya, Yiğit Emre Çetinkaya, Onur Saban, Elif Demirli, Samet Yılmaz ve Buket Karaçaylı’ya katkıları ve destekleri için tek tek teşekkür ederiz.

Binlerce KM uzunluktaki bir yolun bile ilk adımla başlandığını daima hatırda tutmak dileğiyle…

08.08.2019

Erdal Özkaya (@Dubai)

Raif Sarıca (@Ankara)

Şükrü Durmaz (@Ankara)

Başa dön