YAZARLAR

Lisans eğitimini 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Alman Dili ve Edebiyatı’nda, ikinci lisansını 2006 yılında Avustralya’da University of Western Sydney’de “IT Support” alalında, yüksek lisans eğitimini 2012 yılında Charles Sturt Üniversitesi’nde Bilgi Sistemleri Güvenliği alanında, doktorasını ise yine Charles Sturt Üniversitesi’nde Siber Güvenlik alanında yapmıştır. Hayatı sayısız başarılarla dolu olan Erdal Özkaya’nın siber güvenlik macerası bilgisayarla ilk tanıştığı 1990’lı yıllardaki Almanya’da bulunan Gymnasium Kreuztal lisesinde başlamış, Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’ne devam ettiği yıllarda (1997-2001) okuldaki bilişim sistemlerinin IT yöneticiliğini yaparken şekillenmiştir. Evlendikten sonra Avustralya’ya taşınan Erdal Özkaya burada kendisini siber güvenlikteki kariyer zirvesine taşıyan bilgi sistemleri güvenliği ve siber güvenlik lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamlamıştır. Sydney-Avustralya’da çeşitli şirketlerde IT yöneticiliği yaptıktan sonra 2002’de kendi şirketi olan IT ve siber güvenlik alanlarında çeşitli eğitimler veren CEO IT Training & Solutions’u kurmuştur. Sıfırdan başlayarak beş yıl içerisinde şirketini milyon doların üzerinde değere ve birden fazla şubeye ulaştırma başarısını göstermesi nedeniyle Avustralya devleti tarafından özel ödül almıştır. 2012 yılında şirketi Fastlane AP tarafından satın alınmıştır. Erdal Özkaya bir süre daha Sydney-Avustralya’da üst düzey IT yöneticiliği yaptıktan sonra Aralık 2014’te Dubai’ye taşınmış ve EMT Holding’in CISO’su olarak göreve başlamıştır. Bu görevi esnasında Arap yarımadasındaki pek çok kurumsal şirkete siber güvenlik danışmanlığı hizmeti vermiş ve müteakiben 2016 yılında Microsoft Dubai’de Dünya Siber Güvenlik Mimarı olarak kariyerine devam etmiştir. Microsoft bünyesinde dünyanın pek çok ülkesindeki siber güvenlik olaylarına müdahale, inceleme, analiz ve destek görevlerini üstlenmiş ve bu süre zarfında pek çok uluslararası etkinlik ve konferansa katılarak çeşitli ödüller almıştır. 2019 yılı başında dünyanın en büyük bankalarından birisi olan Standard Chartered Bank Siber Güvenlik Direktörü olarak göreve başlamış ve siber güvenlik alanında küresel olarak hizmet vermeye devam etmekte zaman zaman http://www.erdalozkaya.com   web adresinde siber güvenlikle ilgili blog yazıları yazmaya devam etmektedir. Sayısız başarı ve sertifikalarla dolu Erdal Özkaya’nın kariyeri boyunca almış olduğu bazı ödül ve sertifikalar aşağıda yer almaktadır.

2019: Winner of Cyber Sentinels CISO Awards – GEC Media Group

2018 : Best Cybersecurity book of all times (number 2) – Book Authority

2018 : Best Social Engineering book – Book Authority

2017 : Appreciation Award – Charles Sturt University

2017 : Contribution award – Global Cybersecurity Research Center

2017 :  Appreciation Award – Cape Town University

2017 : Certificate of Success – General Military Staff Turkey

2016 : Professional of the year – Channel MEA Magazine (number 2)

2016 : Defense against Terrorism Apperception award – NATO  Center of Excellence

2016 : Nigeria contribution award – Information Security Association

2015 : Microsoft Most Valuable Professional – Windows Expert : IT Pro

2015 : Security Channel Champion (number 2) – Channel Magazine Middle East

2014 : Sydney Chamber of Commerce – Professional of the year

2014 : MVA Contribution Award – Microsoft Learning

2014 : Microsoft Most Valuable Professional – Windows Expert : IT Pro

2013 : Microsoft Most Valuable Professional – Windows Expert : IT Pro

2012 : Microsoft Most Valuable Professional – Windows Expert : IT Pro

2012 : EC Council Roll of Honors CEH, CHFI, ENSA, ECSA

2012 : EC- Council Instructor of the year (Circle of Excellence) -Partner of the year

2011 : Microsoft Most Valuable Professional – Windows Expert : IT Pro

2011 : EC- Council Instructor of the year

2010 : Microsoft Most Valuable Professional (WDE)

2009 : Microsoft Most Valuable Professional (WDE)

2008 : Windows Server 2008 Heroes Happen Honors Member

2008 : Top evaluated Speaker in Microsoft Tech Ed Australia

2007 : Best Technical Learning Guide – Tech Ed Australia

Kara Harp Okulu’ndan Sistem Mühendisliği lisans diploması ile mezuniyetinin ardından 23 yıl boyunca Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde; çeşitli kademelerde muhabere subayı olarak görev yapmıştır. Bunun yanı sıra, çeşitli ülkelerde EUFOR ve NATO kadrolarında Muhabere ve Bilgi Sistemleri Uzmanı, Arnavutluk Cumhuriyeti’nde ise Askeri Ataşelik görevini yerine getirmiştir. Mesleki bilgi ve becerisini geliştirmek amacıyla; 2003-2005 yılları arasında ABD Penn State Üniversitesi’nde Information Technologies (Bilgi Sistemleri) bölümünde yüksek lisans yapmış, “VoIP Security” (Voice over IP Güvenliği) konusunda tez hazırlayarak “Üstün Onur Ödülü” ile okul birincisi olarak mezun olmuş, okul yönetimi tarafından o zamana kadar ki en yüksek diploma derecesini alması nedeniyle “Beta & Gamma & Sigma” nişanı ile taltif edilmiştir.

Özellikle bilişim sistemleri konusunda bilgi ve tecrübesini artırmak maksadıyla, birçok ulusal ve uluslararası kursa katılmak suretiyle sertifikalar almıştır. Bunlar arasında, NATO Üst Düzey Savunma ve Güvenlik Kursu, Bilgisayar Ağları Temelleri, Siber Güvenlik Temelleri, Sistem Yöneticiliği, Ağ Yönetimi, Siber Güvenlik Yönetimi, CCNA v3, CCNAX, Adli Bilişim, Siber Olaylarına Müdahale, Phishing ve Hacking Karşı Tedbirleri, Açıklık Analizi, Siber Savaş ve Terörizm sayılabilir.

Halen Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görev yapan Raif Sarıca iyi derecede İngilizce ve Arnavutça bilmektedir.

Lisans eğitimini 1998 yılında Kara Harp Okulu’nda Sistem Mühendisliği Anabilim Dalı’nda, yüksek lisans eğitimlerini ise 2007 yılında Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı ve 2005 yılında Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır.

1998-2013 yılları arasında 15 yıl boyunca Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde; “Bilişim Suçları” ve “Adli Bilişim” alanlarında görev yapmış, Jandarma’nın ilk ”Bilişim Suçları Merkezi” ile ilk “Adli Bilişim Laboratuvarını” kurmuş, görevi esnasında üç binin üzerindeki bilişim suçu vakasında kolluk görevlisi ya da bilirkişi olarak görevlendirilmiş; siber suçlara ilk müdahale, suçun tespiti, delillendirilmesi, incelenmesi, analizi, raporlanması ve adli mercilere sunulması süreçlerinin tamamında görev almış ve Şubat 2013’te kendi isteği ile emekli olmuştur.

Başta, İngiltere Ulusal Bilişim Suçları Birimi (National Hi-Tech Crime Unit-NHTCU) tarafından verilen “Hi-Tech Crime Investigator-2003”, Avrupa Birliği tarafından verilen “Cybercrime Investigator-2004”, “NTFS Forensics Specialist-2006” ve “Mobile Phone Forensics Examiner-2007”, Accessdata (ABD) firması tarafından verilen “Windows Forensics-2008” ve “Internet Forensics-2008”, EC-Council tarafından verilen  EC|CEI, EC|CEH, EC|CHFI sertifikaları, GetData tarafından verilen FEXCE ve diğer kuruluşlar tarafından verilen SME, CFR ve DFIR sertifikaları olmak üzere otuzdan fazla siber güvenlik ve adli bilişim alanları ile doğrudan ilgili uluslar arası sertifikaya sahiptir.

2014-2017 yılları arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü’nde Siber Güvenlik Yüksek Lisans programında misafir öğretim görevlisi olarak “Incident Response and Digital Forensic Management” dersini vermiştir.

2019 yılının Şubat ayından bu yana ise, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde misafir öğretim görevlisi olarak görev yapmakta ve Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı’nda “Bilişim Suçları”, “Adli Bilişim” ile “İstihbarat Bilişim Sistemleri” derslerini vermektedir.

NATO, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı, INTERPOL ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası organizasyonlar için ondan fazla ülkede “Adli Bilişim ve Alt Uzmanlık Alanları” ile “Bilişim Suçları” alanında eğitimler vermiş ve halen vermeye devam etmektedir.

ABD’de bulunan Logical Operations isimli şirketin NIST tarafından onaylı CyberSec First Responder (CFR) eğitiminin danışmanlığını yapmaktadır. Ayrıca CFR eğitim kitabını ve sınav sorularını Erdal Özkaya ile birlikte  hazırlayan on uzmandan birisidir.

İsviçre ve Kanada merkezli InfoSec Global isimli siber güvenlik eğitimi ve danışmanlığı veren şirket ile EC|Council isimli şirketin sözleşmeli eğitmenidir.

Halen adli bilişim ve siber güvenlik alanında faaliyet yürüten ve sunduğu hizmetler ve Ar&Ge çalışmaları ile Türkiye’nin en önemli adli bilişim, veri kurtarma ve test&simülasyon laboratuvarlarına sahip DIFOSE Ltd. Şti.’nin kurucusu ve genel müdürüdür.

Başa dön